Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η νύχτα των πνευμάτων

Το Χάλοουιν (Halloween ) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό», όπως μάγισσες, ζόμπι, σκελετοί και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, λέγοντας "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»).

Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αστεία ή τρομαχτικά.

Ο όρος Halloween προέρχεται από τις λέξεις  All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων». Υπήρχε η δοξασία ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ' ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με τρομαχτικά κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα.

 Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε τον Μεσαίωνα όταν οι φτωχοί ανήμερα του Hallowmas (1 Νοεμβρίου) χτυπούσαν την πόρτα σε γειτονικά σπίτια και έλεγαν ευχές για την Ημέρα των Ψυχών με αντάλλαγμα φαγητό. Στην Αμερική άρχισε να γιορτάζεται από τους Ιρλανδούς μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.