Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ομιλία - Συζήτηση

Το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αυτών σας προσκαλούν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:00 στην ομιλία-συζήτηση με θέμα «Η επιθετική συμπεριφορά των παιδιών προς τους γονείς. Τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης της γονεϊκής κακοποίησης».

Ομιλήτρια θα είναι η κ. Αλεξάνδρα Περιμένη, ψυχολόγος με ειδίκευση στη θεραπεία οικογένειας και ζεύγους, κλινική κοινωνική λειτουργός (MSW), επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου θεραπείας Ζεύγους και Οικογένειας Βούλας και επιστημονική συνεργάτης της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας του ΚΨΥ Χαλανδρίου Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»
Το φαινόμενο της γονεικής κακοποίησης από τα παιδιά μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να συζητείται. Από την κλινική εμπειρία, αρκετοί γονείς αισθάνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά, σωματικά και συναισθηματικά κακοποιημένοι από τα παιδιά τους και τους εφήβους τους. Άλλοι παραμένουν σιωπηλοί, άλλοι νιώθουν αμηχανία και άλλοι δύσκολα παραδέχονται την παρενόχληση και όχι σπάνια το φόβο που βιώνουν καθημερινά. Η μορφή που μπορεί να πάρει αυτού του είδους η συμπεριφορά από τα παιδιά και τους εφήβους, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι συστηματική λεκτική κακοποίηση, καθώς και η σωματική κακοποίηση προς τους γονείς.
Σκοποί της παρουσίασης είναι:
  • Να παρέχει στους γονείς πληροφορίες για την επιθετικότητα των παιδιών στην οικογένεια και την ανάπτυξη της
  • Να βοηθήσει τους γονείς να διακρίνουν αναφορικά με τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών τη φυσιολογική διεκδικητικότητα από τις ακραίες αποκλίσεις συμπεριφοράς, οι οποίες ενδέχεται να έχουν πιο ανησυχητικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
  • Να προτείνει πρακτικές μεθόδους στους γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις διαφορές μορφές επιθετικής συμπεριφοράς που εκδηλώνουν τα παιδιά τους

Η συζήτηση θα γίνει στο ισόγειο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Βούλας.
Με εκτίμηση
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας
syllogos2dhmotikovoulas@gmail.com