Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

   
   Το σχολείο μας εδώ και 2 χρόνια συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα  “Χρυσοπράσινο Φύλλο” σε συνεργασία με την Κύπρο. Το πρόγραμμα έχουν αναλάβει οι μαθητές της Στ’  τάξης και συνεργάζονται με το Δημοτικό Σχολείο Φαρμακά της Κύπρου.

   
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού φιλοξενήσαμε τους Κύπριους μαθητές από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου.

    
         
Η επίσκεψη τους στη χώρα μας και στο σχολείο μας πέτυχε τους στόχους της.
 Οι εκπαιδευτικοί αντάμωσαν ξανά, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και σχεδίασαν τη συνέχεια του προγράμματος του Χρυσοπράσινου Φύλλου που είναι σε εξέλιξη.
Αυτό όμως που ήταν πραγματικά υπέροχο, ήταν το πώς οι μαθητές μας τους υποδέχθηκαν !
Έσπασε σύντομα ο πάγος της πρώτης συνάντησης και αδημονούσαν τα δικά μας παιδιά να βρεθούν μαζί με τα παιδιά της Κύπρου και το αντίστροφο.
Οι γονείς επίσης βοήθησαν ώστε να εξαντλήσουν κάθε δυνατή ευκαιρία για να είναι συχνά μαζί τα παιδιά!  Και η επικοινωνία τους θα έχει συνέχεια....


         Οι περιηγήσεις και οι επισκέψεις που επιλέξαμε αποδείχτηκαν επιτυχημένες.
Οι εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν τους κέρδισαν εξαιρετικά σχόλια από όλη τη σχολική κοινότητα , τη Δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία.

     
       Οι μαθητές μας  με τις οδηγίες των δασκάλων τους, παρουσίασαν πολύ συνειδητά, ευφάνταστα και κεφάτα το θέμα τους και μας χαροποίησαν όλους.
Οι μαθητές από το σχολείο του Φαρμακά, μας συγκίνησαν με τα τραγούδια τους, τους χορούς τους και με τον τρόπο που μας παρουσίασαν το χωριό τους.
Η χορωδία μας με τη μαεστρία του μουσικού μας, ήταν υπέροχη, μαγευτική όπως πάντα!
     Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω για τη συναυλία που για πρώτη φορά δόθηκε στο σχολείο μας με πιάνο ( και τι πιάνο , με ουρά!) και κιθάρα με πολυβραβευμένους σολίστες το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Μια μοναδική βραδιά που όσοι την παρακολούθησαν έφυγαν συγκινημένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Μια ατμόσφαιρα υποβλητική που δημιουργήθηκε από τις κλασικές μελωδίες ,από τις υπέροχες ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές μας για το Χρυσοπράσινο Φύλλο και τις αφηγήθηκαν στο ακροατήριο  με το δικό τους μοναδικό τρόπο αλλά  και από το γενικό διάκοσμο που επιμελήθηκαν οι γονείς και ο Σύλλογος τους. Μια βραδιά που μας συνεπήρε!
     Οι γονείς και το Δ.Σ συνέβαλαν πολύ με την παρουσία τους, τη στήριξη τους, την ενεργό συμμετοχή τους στις μικρές και μεγάλες απαιτήσεις αυτής της τετραήμερης φιλοξενίας.
Όλο αυτό που έγινε, ήταν αποτέλεσμα έμπνευσης, εργασίας,καλής συνεργασίας και  συντονισμού.

     
    Εκτιμώ ότι οι μαθητές μας πέρα  από το διαφορετικό τρόπο  κατάκτησης της γνώσης, βελτίωσαν τις ήδη καλές σχέσεις μεταξύ τους και εκπαιδευτικοί ήρθαν πιο κοντά με τους μαθητές τους, κάτι που είναι ζητούμενο στην παιδαγωγική  σχέση.