Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Βιωματικές δράσεις για τις μικρές μας τάξεις: Ελιά και Βότανα

    Τα παιδιά της Β΄τάξης είχαν σήμερα την ευκαιρία να βιώσουν τον πραγματικό τρόπο εξαγωγής του ελαιόλαδου. Επισκέφθηκαν με ελαιόπανα, ραβδιά και χτένια τον ελαιώνα του πάρκου, έμαθαν για την ωφελιμότητα, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του καρπού, πήραν τα καλαθάκια με τις ελιές που μάζεψαν και οδηγήθηκαν σε ένα από τα τρία παραδοσιακά ελαιοτριβεία του πάρκου. Εκεί αφού κατανόησαν τη λειτουργία του λιοτριβιού, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν όλοι μαζί τις δουλειές, ώστε να τρέξει το φρέσκο  λάδι.  
     Κάποιοι  έριξαν  τον  καρπό στο Αλώνι, άλλοι  γύρισαν  τις  Μυλόπετρες ώστε να λιώσουν τις  ελιές και να φτιάξουν πολτό, κάποιοι μετέφεραν τον πολτό στα μουτάφια δηλαδή στα τρίχινα σακιά και έπειτα τα γεμάτα μουτάφια στο Πιεστήριο. 
Εκεί μια ομάδα γύρισε το μοχλό του Πιεστηρίου, ενώ μια άλλη έριξε ζεστό νερό ώστε να βοηθήσει το φρέσκο λάδι να τρέξει. 
    Μετά από όλα αυτά, επισκεφθήκαμε το Εργαστήρι Βρώσιμης Ελιάς, όπου δουλέψαμε φτιάχνοντας ελιές τσακιστές, χαρακωτές ή θρούμπες και τέλος, μάθαμε και για την δημιουργία του σαπουνιού από ελαιόλαδο.   Φτιάξαμε και ελιόψωμα που τα ψήσαμε στον πέτρινο φούρνο του πάρκου και τα φάγαμε. 
                                               











Η Α΄ τάξη έμαθε τα πάντα για τα βότανα και τα μυρωδικά, τη σπορά και τη φύτευση στους βοτανόκηπους του πάρκου, την καλλιέργεια και τα μικρά μυστικά τους. Έμαθε ακόμη  για τη συγκομιδή τους με τις παραδοσιακές μεθόδους, για την ξήρανση και τη συντήρησή τους. Οι μικροί μας φίλοι φύτεψαν επίσης το δικό τους μυρωδικό σε γλαστράκι που πήραν μαζί τους. 






Περάσαμε  υπέροχα!!!