Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την 63417/ΓΔ4/26-5-20 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης μετά την λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» , την 28/5/2020 συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, σας ανακοινώνουμε τα παρακάτω τα οποία πρέπει να τηρηθούν από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου  η επιστροφή στην όποια κανονικότητα επιτρέπουν οι συνθήκες, να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα.

 Α. Προσέλευση στη σχολική μονάδα - Αποχώρηση

Για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευση - αποχώρηση στη σχολική μονάδα, θα λειτουργούν οι παρακάτω 3 είσοδοι – έξοδοι, ως εξής:

1.      ΕΙΣΟΔΟΣ – ΕΞΟΔΟΣ οδός ΠΛΑΠΟΥΤΑ: Μόνο οι μαθητές/τριες Ε΄και ΣΤ΄τάξης.

2.      ΕΙΣΟΔΟΣ – ΕΞΟΔΟΣ οδός ΠΑΝΟΣ: Μόνο οι μαθητές/τριες Α΄και Δ΄τάξης.

3.  ΕΙΣΟΔΟΣ – ΕΞΟΔΟΣ οδός ΠΑΝΟΣ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΠΧ-ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ): Μόνο οι μαθητές/τριες Β΄και Γ΄τάξης.

Οι μαθητές μετά την είσοδό τους στη σχολική μονάδα θα καθοδηγούνται από εκπαιδευτικούς στον προαύλιο χώρο σε σηματοδοτημένες θέσεις. Από εκεί θα τους παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την πρώτη ώρα, για να τους συνοδεύσουν στην τάξη τους,  φροντίζοντας να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Όμοια και κατά την αποχώρηση. Η καθιερωμένη πρωινή προσευχή θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Παρακαλείστε να τηρείτε αυστηρά τις οδηγίες εισόδου και εξόδου όπως έχουν οριστεί κυρίως όσοι έχετε παιδιά  σε διαφορετικές τάξεις.

Παρακαλείστε να τηρείτε αυστηρά τις αποστάσεις, όταν παραδίδετε ή παραλαμβάνετε τα παιδιά σας. Μην δημιουργείτε πρόβλημα συνωστισμού στις εισόδους – εξόδους του σχολείου και μην παραμένετε στο πεζοδρόμιο μπροστά από κάθε είσοδο-έξοδο. Τηρείτε τις αποστάσεις μεταξύ σας.

Στις 8.15 οι πόρτες θα κλείνουν καθώς οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί πρέπει να συνοδεύσουν με αυστηρό πρωτόκολλο, για λόγους ασφαλείας, τους μαθητές στα τμήματά τους.

Β. Διαρρύθμιση των αιθουσών
Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν  διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο, σε απόσταση 1,5 μ.. Τα θρανία έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα.
                                 
Τα τμήματα των τάξεων χωρίστηκαν σε υποτμήματα ίσης δυναμικότητας κατά αλφαβητική σειρά, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη αδερφών. Η εκ περιτροπής διδασκαλία εφαρμόζεται σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:

Όσοι μαθητές ανήκουν στην ομάδα Α΄ του τμήματός τους, θα προσέρχονται ως εξής:
ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
1η
Δευτέρα 1/6

Τετάρτη 3/6

Παρασκευή 5/6
2η

Τρίτη 9/6

Πέμπτη 11/6

3η
Δευτέρα 15/6

Τετάρτη 17/6

Παρασκευή 19/6
4η

Τρίτη 23/6

Πέμπτη 25/6



Όσοι μαθητές ανήκουν στην ομάδα Β΄ του τμήματός τους, θα προσέρχονται ως εξής:
ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
1η

Τρίτη 2/6

Πέμπτη 4/6

2η
8/6
ΑΡΓΙΑ

Τετάρτη 10/6

Παρασκευή 12/6
3η

Τρίτη 16/6

Πέμπτη 18/6

4η
Δευτέρα 22/6

Τετάρτη 24/6

Παρασκευή 26/6

Στην τάξη οι μαθητές δε θα ανταλλάσσουν χρηστικά αντικείμενα (μολύβια, μαρκαδόρους, γόμες, ψαλίδια, βιβλία, τετράδια κλπ.) αλλά θα έχουν τα προσωπικά τους.

Σε κάθε τάξη υπάρχει στην είσοδο αντισηπτικό το οποίο θα χρησιμοποιούν τα παιδιά μπαίνοντας στην τάξη και βγαίνοντας από αυτήν. Το σχολείο έχει εφοδιαστεί με 26 αντισηπτικά του 1lt με μέριμνα του ΥΠΑΙΘ και θα ακολουθήσουν άλλα 13 lt στις 11/6/2020. Αν υπάρξει ανάγκη επιπλέον ποσότητας, θα φροντίσει το σχολείο.
Επίσης, οι μαθητές δε θα αλλάζουν αίθουσες διδασκαλίας, εκτός από εκείνους του Τμήματος Ένταξης, σύμφωνα με οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και ΕΟΔΥ.


Γ. Διαλείμματα

Έχει γίνει πρόβλεψη να πραγματοποιούν διάλειμμα οι μαθητές/τριες κάθε τάξης σε διαφορετικούς χώρους στο προαύλιο, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο  και με αυξημένη εποπτεία, ανά χώρο διαλείμματος, βρύσες και τουαλέτες.
Απαγορεύεται το παιχνίδι με μπάλα, μπαλάκι κλπ.
Οι μαθητές/τριες θα εφοδιαστούν με τσαντάκι που θα έχει το κολατσιό τους, μπουκάλι με νερό, αντισηπτικά μαντιλάκια και χαρτομάντιλα, το οποίο θα έχουν μαζί τους στα διαλείμματα, ώστε να μην τοποθετούν φαγητό ή νερό σε κοινόχρηστο χώρο.
Το κυλικείο δε θα λειτουργήσει.

Δ. Καθαριότητα και κανόνες υγιεινής

Το σχολείο έχει καθαριστεί και απολυμανθεί από το Δήμο. Οι αίθουσες και οι κοινόχρηστοι χώροι θα καθαρίζονται από τις καθαρίστριες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι καθαρίστριες έχουν εφοδιαστεί με μάσκες, γάντια και στολές μιας χρήσης.

Ε. Επικοινωνία

Οι γονείς και κηδεμόνες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο σχολείο. Για οποιοδήποτε θέμα θα επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου και θα κλείνουν ραντεβού.
Παρακαλείσθε για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, όπως σας έχουν ανακοινωθεί.

Η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο είναι υποχρεωτική. Όσοι μαθητές, με Υπεύθυνη Δήλωση των γονέων τους, δε θα παρακολουθήσουν με τη φυσική τους παρουσία τα μαθήματα, δε θα μπορούν να έρθουν ξανά στο σχολείο δίχως νέα αιτιολογημένη δήλωση των γονέων τους. Οι μαθητές που δεν θα παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία τα μαθήματα και δεν θα έχουν προσκομίσει Υπεύθυνη Δήλωση, θα καταχωρούνται με αδικαιολόγητη απουσία στο myschool. Τυχόν επιθυμία επανόδου τους στα μαθήματα πρέπει να είναι αιτιολογημένη ιατρικά, για λόγους ασφαλείας της σχολικής κοινότητας.

Τα παιδιά θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευθούν όσο το δυνατό καλύτερα σε όλους τους κανόνες ασφαλούς φοίτησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, από τους εκπαιδευτικούς.
Για το καλύτερο αποτέλεσμα όμως, απαιτείται κοινή προσπάθεια τόσο από το σχολείο όσο και από την  οικογένεια.

    Καλή μας επάνοδο στο φυσικό χώρο της εκπαίδευσης!
Ας μείνουμε ασφαλείς όλοι μας!!!